En de winnaar is: Herman Banken

Persbericht 9292ov:

16-jarige scholier wint 9292-programmeerwedstrijd ‘Bouw de ultieme OV Navigator’

Utrecht, 06-02-2009
16-jarige scholier wint 9292-programmeerwedstrijd ‘Bouw de ultieme OV Navigator’

Uitreiking

Vandaag heeft de jury van de wedstrijd ‘Bouw de ultieme OV Navigator’ drie studenten geëerd. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Tineke Huizinga, heeft hen de prijzen overhandigd. Een vierde inzending kreeg van de jury een eervolle vermelding. De programmeerwedstrijd is door het informatienummer 9292 gestart om de behoefte van de moderne reiziger beter aan te laten sluiten aan de technische mogelijkheden en kansen rondom de mobiele informatie. Het enthousiasme dat 9292 ontving is aanleiding om de wedstrijd te prolongeren en zelfs in breder schoolverband te houden. Informaticastudenten kunnen dan zelfs op dit onderwerp afstuderen. Per jaar zal  9292 een thema kiezen, waarin multimodaliteit, realtime-gegevens en overstap van auto, OV en fiets centraal zal staan. Prijswinnende ideeën worden verder onderzocht om in 9292-dienstverlening op te nemen.
Interview na 9292OV uitslag
Met deze wedstrijd vroeg 9292 aan studenten, die veel reizen door het hele OV-netwerk, in de huid van de moderne reiziger te kruipen. En vervolgens op zoek te gaan naar slimme reisoplossingen die verder gaan dan alleen het OV. Doel: als gebruiker de ultieme OV-(web)applicatie verder vormgeven. Dit jaar hebben 28 teams zich aangemeld, 22 teams hebben zich ingeschreven en in betrekkelijke korte tijd hebben 13 teams een actieve bijdrage geleverd. Hieruit zijn 6 applicaties uitgekozen en beoordeeld.

Real time reisinformatie
Voor staatssecretaris Huizinga is goede reisinformatie voor en ook tijdens de reis onmisbaar. ,,In Nederland werken we hard aan de introductie van een actuele, multimodale reisplanner die het hele land bestrijkt. Zo’n planner levert een grote bijdrage aan de mobiliteit van Nederlanders. Iedereen wil zich graag vlot en veilig van deur tot deur bewegen, met een betrouwbare en voorspelbare reistijd. Daarvoor moet je weten wat de beste keuze is voordat je gaat reizen. De auto? Openbaar vervoer? Of een handige combinatie van die twee? Reisinformatie, afgestemd op jouw situatie en locatie, is dan van het grootste belang.’’  Om de reisinformatie in Nederland naar een hoger plan te brengen, komen minister Eurlings en staatssecretaris

Huizinga van Verkeer en Waterstaat binnenkort met een Aanpak multimodale reisinformatie.

Winnaars
Een deskundige jury onder leiding van de directeur van 9292, Gert Staal, heeft de ingezonden (web)applicaties beoordeeld op innovatieve aspecten, user interface en de manier van programmeren. Hieruit zijn drie winnende inzendingen gekozen.

Juryvoorzitter Gert Staal (directeur 9292) heeft de prijzen samen met de staatssecretaris tijdens de bijeenkomst op De Haagse Hogeschool uitgereikt aan:

Een eervolle vermelding was er voor het team Jorn Cruijsen en Elan van der Mijn, die zich weliswaar niet aan de opdracht hielden maar wiens inzending – een soort backoffice – van grote waarde is voor een vervolg van de wedstrijd.

Herman Banken heeft een geldbedrag van € 1.500,- gewonnen. Robin Speyer ontving € 750,- en Sernin van de Krol incasseerde € 500,- voor zijn inzending.

De winnende inzending is per vandaag zichtbaar op mobiel.9292ov.nl. Een linkje leidt I-phone gebruikers direct naar de winnende applicatie.